בשנים האחרונות ״אימון פונקציונלי״ הפך לשם נפוץ בעולם הכושר, כל סטודיו מוסיף את המושג המפוצץ הזה, כל מועדון כושר מקצה חדר ייעודי לכך ומתאמנים רבים משתוקקים לשלב אימונים מסוג זה בשגרת חייהם.
אז מדוע הפך אימון פונקציונלי כל כך פופולרי והם באמת מגיע לו הייחוס שנתנו לו, או שזה עוד טרנד חולף?
על פי האקדמיה הלאומית לרפואת ספורט ( ( NSAM תנועה פונקציונלית היא תנועה מורכבת, רב-מישורית הדורשת יכולות תאוצה, האטה והתייצבות.
במילים פשוטות מדובר בתרגילים המשלבים תנועות ״שלמות״ כמו דחיפה, משיכה, הרמה, פיתול וכו׳ כנגד עומסים שונים מכיוונים שונים.
אחרי שהבנו באופן כללי, בוא נדבר ת׳כלס מדוע בכל זאת אימון פונקציונלי – הנה 5 סיבות מרכזיות לכך:
1. הגוף עובד כיחידה אחת
כמו שנאמר בפתיח, תרגילים מהעולם הפונקציונלי משלבים ברובם תנועות רב מפרקיות (מורכבות) אשר דורשות מכלל מערכות הגוף להתגייס יחד בכדי לבצע משימה. בעקבות גיוס רב של מערכות הגוף, יש שיפור קואורדינטיבי וצריכה אנרגטית גבוהה, דבר שיכול מצד אחד לשפר לנו את המערכת הקרדיווסקולרית ולמי שזה מדבר אליו, אנחנו פשוט ״שורפים״ יותר קלוריות באימון.
2. עמידה!
אם נחשוב על זה, רוב שעות היום אנחנו מבלים בישיבה! ברכב בדרך לעבודה ובחזרה, גם בעבודה תכלס, כשאנחנו אוכלים, רואים טלוויזיה יוצאים עם חברים… אפשר גם להחשיב את שעות השינה. אז עד שכבר הגעת לאימון, למה לחזור ולשבת על מכונות?
רוב האימון הפונקציונלי מתבצע בעמידה, תוך מתן דגש על יציבה נכונה ומענה של מנח הגוף לתרגיל המבוצע. חשוב לשים לב לליקויים המתקיימים אצל המתאמן (לכל אחד יש) ועל פי זה להתאים את התרגיל.
3. מתאמנים על תנועות מהיום יום
מאוד נפוץ להגיד שאימון פונקציונלי מדמה תנועות מחיי היום יום. וואלה? מתי ראיתם משהו בשגרת חייו מרים פי שניים ממשקל גופו מהקרקע? באיזה שלב בחיים הייתם צריכים לעשות 200 כפיפות בטן ביום?
אז נעשה קצת סדר בבלגן, אימון פונקציונלי אכן אמור לשפר את ה ״פונקציות״ אותם אנו צריכים למלא במהלך חיינו, אבל לכל אחד יש מטרות שונות; שחקן כדורגל צריך לתפקד אחרת מאדם מבוגר שרק רוצה ללכת זקוף יותר. לרץ מרתון מטרות שונות לעומת לוחמת במשמר הגבול.
מאידך, לכולנו יש תנועות/פונקציות בסיס אותם אנו מבצעים באופן קבוע בחיינו; מרימים תיק מהרצפה, קמים ממושב האסלה, עולים מדרגות, סוחבים שקיות סופר וכו׳. באימון שלנו אנחנו אכן נתרגל תנועות אלו ונלמד כיצד לבצע אותם בצורה נכונה, נדאג גם לשפר את היכולת שלנו לשאת משקל, לפעמים גם קצת גבוה.
4. אבולוציה: מתאמנים כמו שהגוף נברא
איך שלא נסובב את זה, נועדנו להיות חיה בטבע! היום הטבע נעלם מחיינו, הכל הרבה יותר נגיש ונוח, אבל הגוף שלנו נשאר אותו דבר (בערך, כן). תרגילים המתבצעים באימון פונקציונלי כמו Bear Walk”״ המדמים הליכה על 4, תליה על מתח או הרמת משקל מעל הראש בטווח מלא, הן תנועות שהגוף שלנו בנוי לבצע, אם לא נתרגל אותן, עם הזמן פשוט נאבד את היכולות הללו.
5. התפתחות מאוזנת
אפשר לומר שיתרון זה הוא למעשה סיכום של כל היתרונות יחד, כאשר אנחנו מתאמנים בצורה זו, הגוף שלנו מתפתח בצורה הרמונית, כל שריר מקבל את הגירוי הנכון ומתחזק בהתאם, דבר שיטיב איתנו לאורך השנים (גם פרופורציונלית/אסטטית). אם שריר אחד חזק/חלש יותר ממה שהוא אמור להיות ביחס לשאר השרירים, יהיה לנו קשה לבצע את הפעולה או שפשוט לא נצליח לבצע אותה כלל. במצב פחות טוב נגיע גם לפציעה.
עשיתי לכם חשק להתחיל להתאמן?
אשמח לארח אתכם לאימון ניסיון אצלי בסטודיו – לחצו כאן להשארת פרטים ואחזור אליכם בהקדם האפשרי!